December 31, 2010

::- mereMPit ke JuscO maLuRI -::

hahah petang2 dah cter sal merempit ...
ye laa ptg2 ni si ima  n the geng (epul n zul) dtg nak mkn dpn umah ni katenyee ..
lllalala kebetulan  che ana  nak  kuar g jusco nak cari sluar treaksuit.. ape lagi ajak laa si ima n deeya lar ..
hahah pinjam moto si epul n zul ... 
sementara diorg makan tu kan , ape g merempit laa wahahahah 

lame gak shoping uhuhu , dkt satu jam lbey ckat kekeke tgguulaa ye ..
otw balik ktorg g bsn n cimb dulu nak g cocok duit heheh esok nak g PD 
yahooo .. then ktorg tros  balek ,, che ana bwk moto , ima duk blkg ,..
tetibe terjadi peristiwa yang pilu apabila di HON oleh keta wira gara2 mahu dingurat
hahahha .... ntah pape ntah ... 

mlm ni mlm new year ... ape aktiviti ??? tdo kah ??? sambut kah ??? 

ANYWAY EPY NEW YEAR TO MY LOVELY BLOG .. 
MMUUAHH ... T I GIVE U UPGRADE INFO YE ... 

December 29, 2010

::- krismas holiday .. -::

hallo halloo ... errmm cuti krismas taun ni tak g jauh pown .. kami satu family dgn family pak long g jalan melaka kewp .. seklai nak antar izan masuk ikm jasun ari isnin pagi ...

kami bertolak pagi then  sampai melaka pkul 11 ... pusing2 mydin sumer , dalam pkul 12 lbey  masuk wonderland huhuu kali kedua masuk .. kali ni dgn family huhuu .. ramainyee wonderland , mentang2 la cuti krismas .. sesak .. nak main game dlm tu pown kena beratur fuuhh ... masuk sampai laa pkul 5 lbey baru balik ..



dgn panas teriknye .. tapi serunuk .. paling adventure maen pendulum bentuk u ... gugur jantung huu


tempat ni taklaa mcm water world tapi tempat ni baru g ,, ramai org maybe sebab dekat dgn tol ayer keroh .. dari tol ayer keroh dlm 5 minit jek ...




then kitorg g makan2 kat umbai ffuuhh ...
makan2 terbaek r .. ikan , ketam , kerang , udang  , sootng ... fuuhhh
terliurr ....

December 24, 2010

-:: MenGHitunG HaRI ::-

tik tok tik tok ,,... dah 24hb .. tak lama lagi dah nak abes cuti ... ermmm ... next week ari rabu dah daftar , ari selasa dah balik ... kejap je masa berlalu ... pejam jelik pejam tak celik2 heheh dah nak abes blaja dah , dah nak dapat diploma da ... last sem che ana kena study btol2 .. naikkan pointer yg ada ... 
che ana dah rindu kat 
CIK FIRUS , 
AISYAH TALIB , 
DEEYA DAYAH , 
ARLY JAHA ,
YAA SWEET ,  
CIK LIN 
.... Waaa .. miss u lorh ... t balik sane kta g jejalan er kwn2 .. ni kan last sem kita together ...


see u all 28 next weekk ...
mmuuaakkxxx......

December 23, 2010

-::- ANNIVERSARY GA -::-


HYEE ... alamak rajinnye che ana .. sejak2 ni nk join GA member blogger ..
saje bosan2 ,, nak ramai kenalan ..
ni GA miss niezzareena ... 
meh la ramai2 join GA ni ....

:: GIVEAWAY BY CIK PUAN NETTY ::

 waa che ana join GA g ... mcm serunuk je kan soo .. sajelaa 
ni 2nd GA yg che ana join , saje nak meluaskan kenalan ...


subjek yg che ana  suke time sek menengah dulu 
lukisan kejuruteraan ..
che ana suke subjek ni coz 
cikgu yg mengajar subjek ni cantik , sporting , n best gler , selalu je pakai cantik2 sampai terbeliak urat mata 

 ni hadiahnyee ,,... waa mcm best heheh

:: GA HAPPY 1st ANNIVERSARY CIK FIRUS BLOG ::

huhuhu hye kengkawan ....
first time nak join GA ni .. che ana sebelom ni tulis blog juz suke2 jek ...
tetibe tgok blog kwn che ana ni buat GA 
che ana nak join laa ...



join GA ni dapat hadiah coklate homeemade from my roomate taw..
cik firus tu my roomate ... bkn setakat roommate tapi badmate taw ..
heheheh
actually tak dpt hadiah coklat tu pown , che ana bley soh cik firus buat hehehe
kan2 cik firus ...
 ni lah hadiah nye ..
yummy nampak seddaaapp ...

December 22, 2010

:: tupperware ::

pagi ni nak cter pasal tupperware my mummy laa ... tgok mummy sbuk tak abes2 dgn tupperware dia tu .. kekekke che ana pown same ... che ana pown dah gler gak pasal tupperware tapi nak tolong muummy jual .. err.. blom lagi kowt .. nantilaa dah abes blaja ... skunk ni level utk my mummy punye biz DIRECTOR  .. fuhh gitu heheh , tapi my muumy gune name che ana ... so che ana laa director kekek ... yelaa mak kate t kalau dapat g china ke jepun ke takkan mak nak pegi .. biarlaa akak heheh waaaa biler dgr best gak ...
tapi mummy kena buat saless yg BOOOSSSSTTTTTT baru dapat g ... tak pun dpt BMW ke ??? waaa
tapi susah woo ,, tupperware brands biz ni perlukan pelaburan yg bnyk ... expecially kalau org order brg ..
mestilah kita kena guna duit kita dulu nak amek brg kan ....
tapi tak pe laa pelan2 er mummy ... brg2 tupperware bukan murah2 ...

tapi che ana nak cter cket .. banyk tau advantage u alll guna tupperware brands ni ... dahlaa international product ... yg che ana tau product ni selamat .. bebas bahan kimia .. kan sekarang ni , tak ley guna botol air , polystrene yg banyak bahan kimia ... jaga2 barg2 bahaya untuk kesihatan ,, bley kena kanser dan penyakit barah ..

tupperware ni tiada bahan kimia yg berbahaya ..

kalau u all tak caya .. cube u alll cari tikus .. then korg amik bekas tapawe yg biase tu yg rm2  tu dgn tupperware brands product .. then letak bersebelahan .. agak2 tikus nak makan yang mane ??? mestilah tikus nak mkn bahan yang takda bahan kimmia kan ... 

so u all pkir2 kan laa eaa .... lagi satu , sape2 yg beli product tupperware brand , waranty dia adalah seumur hidup tau .. kalau tupperware tu rosak atas kerosakan dia sendiri , boley tukar yg baru tanpa apa2 bayaran ...
then ahli ada dapat percent tau ... ada gift g .. so sape2 nak beli product or nak join .. bleylaa contact che ana yerk ... che ana juz berkongsi kebaikan menggunakan tupperware brands ....

lagu satu ... korang nak beli brg tupperware yg berharga

RM50 satu dgn kegunaaan seumur hidup .. ataupun












RM5 dgn penggunanaan tipuware biasa dgn hanya beberapa minggu ...


 mane lagi 




BERBALOOOIII .......

December 21, 2010

:: fIShing....::



aaauugghhh ngantoknyee .. tapi nak gak mate ni mengadap netbok kesayangan ....
che ana bru balek dari memancing dgn daddy ... lame gler tak g memancing , dulu kecik2 suke teman abah g mancing , abah pown dah lama tak mancing , sejak2 ni jewp .... 
ceewaahh mula2 exited ni .. siap duk sebelah abah g nak mancing kat bukit geriba jalan yongpeng ..
last2 bertahan 45 minit jee hehehhe ...
mengantuk dan panas .. yelaa duk rapat2 ...
then che ana pown g laa ajak mummy che ana minum .... 
sambil tengok org karoke ... ada sore macm burung belatok , ada gak mcm burung nuri (eh apa bezanya ) ntahlaa ... banayk sore ala2 org lame gitu ... ntah pape ... mata mengantuk ku tahan gak ... then tgh minum2 datanglak maknyah dua org ... puiyoo cun nyee ... hahaha bajet g depan nak nyanyi , jap g nk tunjuk body jewp .. hahaha engt lawa ke ape ??? che ana nak tangkap pic tapi mlm tak patlaa .. gelap..
then dah borink , g join abah teman mancing g ... borak2 dgn abah .. abah siap usik g ... kak , jaga pancing tau , kalau ada ikan pegang pancing kuat2 .. jgn termasuk dlm kolam sudah heheeh ..... 
3 jam ktorg bertiga bercengkerama kat citu ... mancing ni ok laa .. tapi tak ley lama2 che ana cepat bosan .. mengantok heheheh ....

apa2 pun kdg2 org memncing nak release tension ... nak ilang borink ... kalau che ana bek duk umah tdo hehehe ... alaa saje nak rasa , next time ikot g .. yelaa anak mak abh sorg nii ... tak ley pisah , nak lekat je ... 
adik dia dua org tu pown tak mcm akak dia ... kekkeke alaaa abh da paham kan kan kan
ok laa che ana mengantok nak tdo daaa

December 19, 2010

:: MU VS CHELSEA ::



alamak dah semangat giler semalam pakai baju MU nak g stadium tgok mu vs chelsea ...
tggu punye tgggu laaa ... postpone lak ,,, alaaa apelaa bley lak postpone ek ,,, kuciwa eden ,,
huhuhuhu eh yeke ??? waa poyonye che ana ni kekkeke
takpelaa yg penting MU tetap champion di hati sumer penyokong MU termasuk che ana ..
yeaaa go MU gooooo ....
smlm tepat kul 11.00 dah landing atas katil , dpt update sal mu dari membe2 huhhu..
mls gler nak tgok coz che ana masuk ai ni dah 2 ari tak chat ,.... ermm sore pown sgt romantik
rindu kat mak kowt heheh .. eleh baru duk malaka sebulan dah rndu apelaa .. mak nii heheh
nak balik umah ai nii .. then bermulalah holiday time semiggu kekek ..

December 15, 2010

APA ITU CINTA

Mereka yang tidak menyukainya menyebutnya tanggung jawab,
Mereka yang bermain dengannya, menyebutnya sebuah permainan,
Mereka yang tidak memilikinya, menyebutnya sebuah impian,
Mereka yang mencintai, menyebutnya takdir.
Kadang Tuhan yang mengetahui yang terbaik, akan memberi kesusahan untuk menguji kita. Kadang Ia pun melukai hati, supaya hikmat-Nya bisa tertanam dalam.
Jika kita kehilangan cinta, maka pasti ada alasan di baliknya. Alasan yang kadang sulit untuk dimengerti, namun kita tetap harus percaya bahwa ketika Ia mengambil sesuatu, Ia telah siap memberi yang lebih baik.
Mengapa menunggu?
Karena walaupun kita ingin mengambil keputusan, kita tidak ingin tergesa-gesa.
Karena walaupun kita ingin cepat-cepat, kita tidak ingin sembrono.
Karena walaupun kita ingin segera menemukan orang yang kita cintai, kita tidak ingin kehilangan jati diri kita dalam proses pencarian itu.
Jika ingin berlari, belajarlah berjalan duhulu,
Jika ingin berenang, belajarlah mengapung dahulu,
Jika ingin dicintai, belajarlah mencintai dahulu.
Pada akhirnya, lebih baik menunggu orang yang kita inginkan, ketimbang memilih apa yang ada.
Tetap lebih baik menunggu orang yang kita cintai, ketimbang memuaskan diri dengan apa yang ada.
Tetap lebih baik menunggu orang yang tepat, Karena hidup ini terlampau singkat untuk dilewatkan bersama pilihan yang salah, karena menunggu mempunyai tujuan yang mulia dan misterius.
Perlu kau ketahui bahwa Bunga tidak mekar dalam waktu semalam,
Kota Roma tidak dibangun dalam sehari,
Kehidupan dirajut dalam rahim selama sembilan bulan,
Cinta yang agung terus bertumbuh selama kehidupan.
Kebanyakan hal yang indah dalam hidup memerlukan waktu yang lama, Dan penantian kita tidaklah sia-sia.
Walaupun menunggu membutuhkan banyak hal - iman, keberanian, dan pengharapan - penantian menjanjikan satu hal yang tidak dapat seorangpun bayangkan.
Pada akhirnya. Tuhan dalam segala hikmat-Nya, meminta kita menunggu, karena alasan yang penting.

Kenapalah Engkau Malas Sembahyang?

by REDBOYS on 04/12/2010

 Kenapalah Engkau Malas Sembahyang?
Salam hujung minggu semua. Hari ni sekadar nak berkongsi artikel menarik dari laman web iLuvIslam.
Kenapalah engkau malas sembahyang?
Allah beri engkau jasad lengkap dengan bayang-bayang,
Tidakkah lebih beruntung daripada tiang,
Berdiri roh malam dan siang?
Kenapalah engkau malas sembahyang?
Hendak makan minum pun dah senang,
Negara aman bukan perlu berperang,
Lima minit untuk lima waktu pun tak boleh luang.
Kenapalah engkau malas sembahyang?
Allah beri akal supaya engkau berbeza dengan binatang,
Allah beri ilmu boleh berfikir susah dan senang,
Allah beri banyak nikmat kenapa tidak dikenang?
Kenapalah engkau malas sembahyang?
Main bola sanggup sampai ke petang,
Beli tiket konsert sanggup beratur panjang,
Engkau ingat boleh masuk syurga dengan senang?
Kenapalah engkau malas sembahyang?
Ingatlah umur kita bukannya panjang,
Pagi kita sihat, petang boleh kaku kejang,
Dalam kubur nanti jawablah seorang.
Kenapalah engkau malas sembahyang?
Siksa neraka cubalah dibayang,
Masa di akhirat terlalu panjang,
Janji Allah pasti datang tidak terhalang.
Ingatlah wahai saudara Islamku sekalian,
Sematkanlah kata-kata ini sebagai peringatan,
Fikirkan sejenak kepada pesanan:
“Sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan.”
Renung-renungkan dan selamat beramal ye semua serta selamat berhujung minggu.
Sumber Artikel : iLuvIslam

cinta kirana


Lirik Lagu Yovie & The Nuno – Dia Milikku
semula ku tak tahu
engkau juga kan ingin memilikinya
bukankah ku lebih dulu
bila engkau temanku
sebaiknya tak mengganggu
reff:
dia untukku, bukan untukmu
dia milikku, bukan milikmu
pergilah kamu, jangan kau ganggu
biarkan aku mendekatinya
kamu tak akan mungkin mendapatkannya
karena dia berikan aku pertanda juga
janganlah kamu banyak bermimpi, oooh
dia untuk aku
bukankah belum pasti
kamu juga kan jadi dengan dirinya
dia yang menentukan
apa yang ’kan terjadi
tak usah mengaturku
reff2:
dia untukku, bukan untukmu
dia milikku, bukan milikmu
lihatlah nanti, lihatlah saja
biarkan aku mendekatinya
kamu tak akan mungkin mendapatkannya
karena dia berikan aku pertanda juga
janganlah kamu banyak bermimpi, oooh
kusarankan engkau mundur saja, ooo
repeat reff
repeat reff2
dia untuk aku
bukan, dia untuk aku


Read more: http://cikmin.com/2010/08/cinta-kirana-ganti-benci-bilang-cinta/#ixzz18BxJ3osG

December 10, 2010

orang tak jaga hati kita ...
kita kena jaga hati org ke ??? 
eh mak ckp , biarlah org buat anything kat kita jgn kita buat kat org ...
memnag betol pown .. takda balasan dlm hdup ..
biarlah apa org nak  kata , org nak buat janji hdup kita bahagia ..
org dengki dgn kita bermakna org tu tak bersyukur dgn diri dan nikamat yg dia ada ...
sabar sabar sabar sabar ..... 
anak.. kan abah dah pesan banyk2 ... 
buat org tersenyum dan gmbira lagi mulia dari diri kita sendiri 
biar kita banyk menangis jgn org len ... 
kwn2 ... jgnlaa buat org cdey yerk heheheheh .... 
apa2 je an che ana pagi2 ni ..

result

Alhamdulillah spice ur day hehehe ... 
smlm 10.12.2010 result sem5 kuar .. sebelom nak check berdebar2 gler .. takotlaa jadi pape result sem ni .. 
takotlaaa che ana .. tak pasal2 kena extend kang ... 
akhrnya jam 1.45pm jumaat ana check result .. bnerdebar2 tggu page tu loading .. dap dup dap dup jee dada 
bila keluar je page slip result tu .. che ana tros tgok ujung colimn .. alhamdulillh lulus sumer .. tu yg paling penting . then baru tgok gred .. alhmdlillah gred pown ok ... bersyukur sgt2 tak terkata ... 
sem 5 dgn sem6 saat2 getir nak grad huuhuu
alhmdulillah alhmdulillah alhmdulillah ........... Ya Allah ...
sem6 tak nak pkir pape ,, nak pkir naikkan gred , naikkan pointer .... 
yeah sem6 .. semangat .......

DIRIKU

pagi2 ni che ana dgn mood biasa .. errmmm.. kdg2 che ana berfikir sejenak , che ana ni macammane orgnya ..
yelaa org yg menilai diri kita bkn diri kita sendiri .. che ana teringat dulu zaman2 sek che ana , full of joy , happy , laugh .... yelaa maybe time2 sek la time berharga n time bersuka ria ..
umo  dah 20 skunk banyk benda yg che ana lalui... suka duka , tapi apa yg che ana paham diri ini, terlalu memikirkan suatu perkara sampai kdg2 tak perlu pown .. tu laa che ana ..
nampak nyata senyuman , gelak tawa cheana .. tapi sebebnarnya banyk luke , duka ... tapi tu lah namanya hidup , kalau takda suka duka bek tak yah hdup .. che ana paling tak suka menyakitkan ati org . ...
kdg2 kita tak sedar kita dah sakitkan ati org dgn tindakan kita .. maafkan che ana ek ...
che ana cume nak cari ketenangan dlm hdup , kekosongan dlm hdup .. 
ceria tak semestinya gmbira kan ... uurrmmm ...
tapi ceria tu laa akn buat org sekeliling kita gembira ..

eh napa dgn che ana pagi2 ni .. suram je .. sesuram cuaca pagi2 sabtu ni ...
maybe sebab mlm tadi .. che ana tertido dlm msg .. hehhe .. che ana selalu tau buat camtu , nak wat camne che ana senang tido senang bangun ..... soorry laa sape2 yg trasa tu .. uurrmmm

 

December 02, 2010

jalan2 ke wonderland




urrmm.. mrning sumer . pagi ni che ana tetibe teringt g jalan2 wonderland 27.11.2010 ai tuu ..
che ana lupe nak post dlm blog ni , maklumlaa tak sempat .. ceh mcmlaa bz sgt kan heheh
che ana g wndrland dgn mak su and family ... che ana join sekaki hehe
pagi2 blom bukak g ktorg dah terpacak kat dpn entrance masuk wndrand tu ,, punyelaa exited .. ye la
takut lambat t ramai .. melaka lau ujung mggu memg ramai bwk anak diorg kuar.. alaa agipun 5minit je dah sampai wndrland tu dari rumah maksu che ana ni.. jalan kaki pown sampai tau hehehe

 ni harge tiket masuk ke wonderland nii ...
ktorg g ari sabtu pagi ......

 time ktorg bariu masuk tu .. nak gerak g tempat main air laa ..
then ntah dtg dari mane makhluk2 ni muncul heheh..
ape lagi snap pic tuk maksu dgn anak2 dia ...
che ana tak masuklaa sebab nak snappic ,, lagipwn heheh
mcm menakutkan je ... hehehe
then dah snap pic dgn makhluk ni,ktorg gerak masuk ...
bye2 makhluk2 ntah pape ntah hehehe

 anyway best gak tempat nii .. tapi paling adventure skali che ana main rexy slide , kamikaze razer(yg ni dia ajar laa camne nakgune .. mcm men lumbe hehe seronok sgt) , che ana main wave rider , tapi paling nak gugur jantung gler main pony ride & crazy slide . alaa dia bentuk u ... ya ampun nak tercabut jantung ku ffuuhhh .... banyk gak org dewasa leh main , tapi che ana tgok tmpt tu dlm prosess nak buat dry park ..
means nanti adalaa roller coaster sumer ... tapi wat masa nii .. yang ada ni laa ..
anywayy serunuk meyhhh ... come come dtg ... heheh (cewahh promote lak , mentang2 dah g)
then dlm pkul 12 lbey ktorg kuar .. memg tak lama  .. makin panas .. tu pun dah ckup lama laa tu ..

p/s :  buat seha dgn apis , yana , ecah , shapika , zira , azryl , 
          ani , alif , shameer , farish ...           
          uurrmm sape lagii ..
          nak g umah ucu t , g laa wonderland skali ... 
           jalan kaki je meeyyhh hehehe 




  

November 25, 2010

9.40am

errmm pagi ni che ana nye mood nengok kartoon pagi2 uhuhuhhu
sambil tangan gatai ak meng update blog nii ... ai ni tak tau nak watpe ek .. ermm
nengok dulu , si bella tak bgun g .. anis dah bgun duk tgok cartoon ti yg che ana pown nengok cartoon ni hhuu
esok adik che ana , che seha nak g kem mengaji sebulan ..baguilah daripada kat umah men game je online je bek dia g mengaji ..

aii kesian mum and dad kat umah berdua je .. che hafiz tak balik lagi , tian kat adik che ana yg kat kelantan tu , bila dia nak balek .. dah windu kat dye ... uhuhuhu

November 22, 2010

malacca ...

smlm memang nasib malang laa .. kelako pown ada gak ... rasa nak gelak puas2 heheheheh
firstly , errm abah blikan tket nak gerak g mlaka pkul 4.00 dari kluang .. maknnya dlm kul 4.30 bas tu dah sampai air itam .. tggu punye tggu jap g asal lambat sgt ni bas .. dlm 4.45 tetibe bas orchird express berlalu je mcm tu , tak brhnti pown .. gler ape .. ooiii bas ... ooiiii bas .. ko tiggal aq ... bassssssss
OMG abeslaa aq .. dgn tergesa2 aq engt nak kejo laa bas tu tapi punyelaa laju , mcm litar lumbe gaknyee jln tu .. eee menyirap tahap gaban nii .. aq gerak g kaunter tiket bas , g tanye asal la bas tu .. rupenye salah drebar taknak henti sebab dah terlambat gerak dari kluang last2 aq kena naik bas seterusnya pkul 5.50 ..
yg ni kalau tak henti , aq tahan tengah2 jalan ...
hahahahaha.. akhirnyee pkul 6.00 henti gak ... naik bas je tdo laaa ape lgi .
sampai melaka central dlm kui 8.30 .. aduii mengenangkan insiden ai nii ,, hahah kelakar gak ..
mak ayah call siap nganjeng g ckp "bas ada break tak ??? hahahahaahh ... bley lak mak dgn abh gelak besor ahhaha " first time jd camni  kenangan sey peh ... hahaaha

nampaknyee sebulan aq duk mlaka neyh .. jaga dak kecik si anis farhana dgn aina nabila .. alia nasuha baby lagi so hantar kat nursery ... mak su anadah lame ckp mintak teman dia at umah , suami dia outstation so takpelaa daripada ana tak buat pape kan ....

November 20, 2010

Perempuan mudah ke syurga tapi banyak ke neraka?

Perempuan begitu penting dalam kehidupan seorang lelaki. Jika tidak Allah swt tidak akan menjadikan Siti Hawa a.s dari tulang rusuk Nabi Adam a.s sendiri untuk memenuhi rasa sunyinya yang keseorang di dalam syurga.

Bagi isteri hanya 4 syarat untuk mereka ke syurga 
“Apabila seorang isteri mengerjakan solat 5 waktu, mengerjakan puasa sebulan, memelihara kehormatannya (aurat) serta mentaati suaminya, nescaya dia akan masuk syurga”.
 (Riwayat Imam Bazzar melalui Anas r.a)



Daripada Anas, Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: 

“Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kehormatan dan taat kepada suami, dia akan disuruh memasuki syurga melalui mana-mana pintu yang dia sukai.”
 (Hadis Riwayat Ahmad)


Perempuan tidak perlu keluar berjihad atau berperang, cukup sekadar mengerjakan haji atau umrah bagi yang cukup syaratnya.


Daripada Aishah r.a. katanya, aku berkata, “Ya Rasulullah, kita mengetahui bahawa jihad adalah sebaik-baik amalan. Oleh itu apakah kami kaum wanita tidak boleh ikut berjihad?” Baginda terus menjawab: “Bagi kamu semua (kaum wanita) jihad yang paling baik ialah mengerjakan haji dan mendapatkan haji mabrur.



Rasulullah SAW bersabda: ” Jihad orang yang tua, lemah dan wanita ialah menunaikan haji” (an-Nasa’i)” 




Pernah Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud : “Jikalau sekiranya ada perintah dari Allah SWT untuk menyuruh manusia sujud kepada manusia nescaya aku suruh isteri sujud kepada suaminya.”




Perempuan begitu bererti bagi seorang lelaki, kerana tanpa perempuan : 

1. hidup seorang lelaki tidak akan sempurna.
2. tidak akan bertambah zuriat di muka bumi.
3. tidak akan bergelar seorang suami.
4. tidak akan menjadi pemimpin dalam rumahtangga.
5. tidak teman untuk bergurau senda.



Kejadian perempuan adalah lemah kerana dijadikan dari tulang rusuk yang bengkok. Ini menyebabkan ada kalanya ia sukar dibentuk kecuali dengan hikmah dan kebijaksanaan yang tinggi oleh lelaki yang dapat membimbingnya ke arah kebaikan.



Perempuan tidak boleh :

1. menjadi wali
2. menjadi rasul atau nabi
3. memberi talak



Tetapi dua per tiga daripada perempuan menjadi penghuni neraka.



Dari Abdullah bin Umar r.a katanya: Rasulullah s.a.w telah bersabda: 

“Wahai kaum wanita! Bersedekahlah kamu dan perbanyakkanlah istighfar iaitu memohon ampun. Kerana aku melihat kaum wanitalah yang lebih ramai menjadi penghuni Neraka.”



Seorang wanita yang cukup pintar di antara mereka bertanya: “Wahai Rasulullah, kenapa kami kaum wanita yang lebih ramai menjadi penghuni Neraka?” Rasulullah S.A.W bersabda: 

“Kamu banyak mengutuk dan mengingkari suami. Aku tidak melihat mereka yang kekurangan akal dan agama yang lebih menguasai pemilik akal, daripada golongan kamu."



Wanita itu bertanya lagi: “Wahai Rasulullah! Apakah maksud kekurangan akal dan agama itu? Rasulullah s.a.w bersabda: 

“Maksud kekurangan akal ialah penyaksian dua orang wanita sama dengan penyaksian seorang lelaki. Inilah yang dikatakan kekurangan akal. Begitu juga wanita tidak mendirikan sembahyang pada malam-malam yang dilaluinya kemudian berbuka pada bulan Ramadhan kerana haid. Maka inilah yang dikatakan kekurangan agama”.

Kedudukan dan kemulian perempuan.





Allah telah menetapkan kedudukan perempuan adalah di belakang lelaki sebagaimana firmanNya dalam surah an-Nisaa’, ayat 34 yang bermaksud : "Kaum lelaki itu adalah pemimpin bagi kaum wanita, oleh kerana Allah telah melebihkan sebahagian mereka atas sebahagian yang lain dan kerana mereka telah menafkahkan sebahagian daripada harta mereka. Sebab itu wanita solehah ialah yang taat kepada Allah dan memelihar diri ketika ketiadaan suami sebagaimana yang Allah tetapkan".


Namun tidak bermakna perempuan hanya menjadi pak turut tanpa ada kuasa menyatakan pendirian, pegangan, pendapat atau lain-lain. Jauh tersembunyi, perempuan sebenarnya dianugerahkan dengan kuasa pengaruh yang jika digunakan dengan tepat, lelaki bersedia menurut kehendaknya dan memberi segala haknya.



Hal ini ditegaskan oleh Allah dalam firmannya, surah Aali-Imran, ayat 14 yang bermaksud : "Dihiasi dunia itu (pada pandangan manusia) dengan kecintaan kepada perempuan".

  
Sabda Rasulullah saw tentang besarnya peranan perempuan ini ialah : 

"Perempuan itu tiang negara, jika baik perempuan di sesuatu negara itu, maka baiklah negara itu, begitulah sebaliknya".


Islam menganjurkan supaya wanita diberi peluang untuk mendapatkan pendidikan/pelajaran yang sama dengan kaum lelaki. Islam menetapkan asas-asas institusi keluarga yang menjamin kepentingan wanita.


Wanita dan lelaki adalah sama dari segi kemanusiaan. Mempunyai hak dan kewajiban yang sama dalam melaksanakan tugas-tugas agama. Islam menghapuskan tuduhan yang dilemparkan oleh ahli-ahli agama sebelum Islam yang merendahkankedudukan wanita. Islam memerintahkan manusia supaya memuliakan wanita sebagai anak kecil, isteri dan ibu.



Kalau demikian tinggi dan hebat kemuliaan dan kedudukan perempuan, wajiblah dipelihara dengan sebaik-baiknya kerana jika Allah mencabut kemuliaan itu, perempuan akan menjadi amat hina hingga tiadalah tempat lain yang lebih berhak baginya kecuali neraka.



Buat kaum Adam, hormatilah mereka ini. Kitalah yang mencorak mereka, bimbinglah mereka agar kita dan dia selamat dunia akhirat. Insyallah... amin..
.

tentang mNdi WajIb


Hukum mandi Wajib

Mandi wajib ataupun mandi junub adalah diwajibkan ke atas orang Muslim untuk membersihkan dirinya daripada hadas besar.
Perkara-perkara Yang Membawa Kepada Mandi Wajib
Seorang Muslim perlu mengerjakan mandi wajib dalam keadaan berikut :
  • melakukan persetubuhan (bertemu dua khitan) apabila zakar dimasukkan ke dalam faraj walaupun tidak keluar air mani.
  • jika keluar air mani walaupun zakar tidak dimasukkan ke dalam faraj.
  • Keluar air mani kerana bermimpi (wet dream)
  • Mati
  • Masuk Islam orang yang sebelumnya kafir.
Dari Qais bin Ashim, ia menceritakan bahawa ketika ia masuk Islam, Nabi SAW menyuruhnya mandi dengan air dan bidara (HR. At Tirmidzi no. 602 dan Abu Dawud no. 351, disahihkan oleh Syeikh Albani dalam Irwaa’ul Ghalil no. 128)
“Jika datang haid, maka tinggalkan solat. Dan jika telah lewat, maka mandi dan Solatlah” (HR. Al Bukhari no. 320, Muslim no. 333, Abu Daud no. 279, At Tirmizi no. 125 dan An Nasa’i I/186)”

Rukun Mandi Wajib

Rukun Mandi ada tiga perkara meliputi
  • Niat dengan tujuan membezakan ibadat dan adat. Niat ini sekadar dilafazkan di dalam hati dan tidak perlu dilafazkan secara zahir (secara lisan)
  • Menghilangkan kotoran dan najis pada badan.
  • Meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir termasuk segala lipatan-lipatan badan. (Sayyid Sabiq, Fiqh Sunnah)

]Niat Mandi Wajib

Niat mandi wajib secara ringkasnya adalah "Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala."Niat itu hendaklah disertakan ketika air sampai ke bahagian anggota badan. Lafaz niat yang lain "nawaitul ghusla liraf'il hadatsil akbari janabati fardlal lillaahi ta'aalaa" (Ertinya: Sahaja aku mandi wajib untuk menghilangkan hadas besar dan mandi wajib kerana Allah Taala)
Untuk wanita yang mandi wajib kerana hadas haid, niat mandi wajib adalah "Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala." manakala bagi wanita yang habis nifas, niat mandi wajib ialah: "Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala".
Niat mandi wajib hendaklah dilafazkan apabila mula terkena air kepada mana-mana bahagian anggota mandi. Sekiranya niat dilafazkan selepas dia telah membasuh anggota badannya, mandi wajibnya tidak sah dan dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air ke seluruh anggota badannya. Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan, niat itu juga tidak sah dan dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air ke seluruh anggota badannya.
Orang yang tidak berniat mandi wajib tidak memenuhi rukun mandi wajib dan dengan itu tidak boleh dikatakan telah mengerjakan mandi wajib. Dia hanya sekadar mengerjakan mandi biasa (mandi adat), dan masih terikat dengan larangan yang dikenakan ke atas orang yang berhadas besar.

]Cara Mandi Wajib

Mandi wajib hendaklah dikerjakan menggunakan menggunakan air mutlak iaitu air yang suci lagi menyucikan, dan tidak sah jika menggunakan air yang bukannya air mutlak.
Cara mandi wajib paling afdal sekiranya mengikut sunnah Rasulullah SAW. Berdasarkan hadis dari Aisyah ra.,
“Dahulu, jika Rasulullah SAW hendak mandi janabah (junub), beliau membasuh kedua tangannya. Kemudian menuangkan air dari tangan kanan ke tangan kirinya lalu membasuh kemaluannya. Lantas berwuduk sebagaimana berwuduk untuk solat. Lalu beliau mengambil air dan memasukkan jari-jemarinya ke pangkal rambut. Hingga beliau menganggap telah cukup, beliau tuangkan ke atas kepalanya sebanyak 3 kali tuangan. Setelah itu beliau guyur seluruh badannya. Kemudian beliau basuh kedua kakinya”
(HR. Al Bukhari dan Muslim)
Cara mandi wajib yang paling baik adalah mengikut cara yang diriwayatkan oleh Imam At-Tirmizi.
  1. Membaca bismillah sambil berniat untuk mengangkat hadas besar .
  2. Membasuh tangan sebanyak 3 kali.
  3. Membasuh alat kelamin dari kotoran dan najis.
  4. Mengambil wuduk sebagaimana biasa kecuali kaki. Kaki dibasuh selepas mandi nanti.
  5. Membasuh keseluruhan rambut di kepala.
  6. Membasuh kepala berserta dengan telinga sebanyak 3 kali dengan 3 kali menimba air.
  7. Menjirus air ke seluruh bahagian badan di sebelah lambung kanan dari atas sampai ke bawah.
  8. Menjirus lambung kiri dari atas sampai ke bawah.
  9. Menggosok bahagian-bahagian yang sulit seperti pusat, ketiak, lutut dan lain-lain supaya terkena air.
  10. Membasuh kaki.
Jika dia mandi dengan menggunakan “shower”, tidak perlu tiga kali, memadai telah yakin air telah meratai seluruh badan dari kepala ke hujung jari.
Untuk wanita pula, oleh kerana rambut wanita lebih panjang, maka disunatkan diuraikan rambut. Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul, sekiranya tak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul hendaklah dibuka untuk membolehkan air sampai.
Seseorang itu elok memakai kain hingga ke lutut seperti yang diajarkan oleh Rasulullah s.a.w.

[]Najis Di Badan

Jika ada najis dibadan, najis itu boleh dibasuh serentak dgn mandi wajib iaitu membasuh najis dgn mandi wajib itu boleh disekalikan (Imam Nawawi) untuk memenuhi rukun kedua mandi wajib.

[]Keperluan Mengambil Wuduk

Seseorang yang telah mengerjakan mandi wajib tidak perlu mengambil wuduk semula untuk mengerjakan solat dengan syarat dia tidak melakukan perkara yang membatalkan wudukselepas dia mengerjakan mandi wajib. Jika terbatal, dia perlu hanya mengambil semula wuduknya sahaja.

[]Sunat-Sunat Mandi Wajib

Pada masa mandi kita disunatkan menghadap kiblat, membaca bismillah, membasuh tangan, mengambil wuduk, mengosok-gosok seluruh badan, tertib dan muwalat, iaitu berturut tanpa putus.
Bagi wanita yang mandi disebabkan haid dan nifas, disunatkan menggunakan perfume selepas mandi (afterbath perfume) supaya harum dari bau darahnya.

[]Perkara Berkaitan

[]Melewatkan Mandi Wajib

Mandi wajib boleh ditunda dari malam sehingga siang. Dengan itu, pasangan yang berjimak boleh melewatkan untuk mandi wajib sehingga pagi dan mengerjakan mandi wajib sejurus sebelum mengerjakan solat subuh, tetapi pasangan itu disunatkan berwuduk sebelum tidur jika ingin melewatkan mandi wajib mereka hingga ke pagi.
Orang yang melewatkan mandi wajibnya juga tidak membatalkan puasa dan boleh terus berpuasa, dan puasanya tetap sah selagi mana dia tidak membatalkan puasanya.
Seseorang itu boleh melewatkan mandi wajib sebelum solat. Setelah masuk waktu solat, ia wajib mandi sebelum boleh menunaikan solat.

[]Ragu-ragu

Jika seorang yang mengerjakan solat tetapi ragu-ragu apakah sama ada ia sudah mandi wajib atau belum, maka seluruh solat yang telah dikerjakannya (selama itu) adalah sah, dan untuk solat-solat berikutnya ia harus mandi wajib dahulu baru solat nya di anggap sah

[]Dan Jika Tiada Air (Atau Mudarat Tidak Boleh Terkena Air)

Menurut Syeikh al-Islam Ibn Taimiyah rh. (Majmu' Fatawa, 21/396) jika terdapat sebab untuk melakukan tayammum, seperti ketiadaan air, atau tidak dapat menggunakannya akibat sakit, maka tayammum akan menggantikan wuduk dan mandi wajib. Maka seseorang yang junub hendaklah bertayammum lalu bersolat, kemudian apabila ada air (diperbolehkan menggunakan air untuk yang mduarat), maka hendaklah mandi menghilangkan janabahnya tersebut.
Dariapda Imraan ibn Hussain ra. "bahawa Rasulullah saw melihat seorang lelaki yang menjauhkan diri dan tidak bersolat dengan kaumnya, maka baginda berkata : Ya siFulan, apa yang menghalang kamu dari tidak bersolat dengan kaummu? Dia menjawab : Ya Rasulullah, saya dalam keadaan junub, dan tiada air. Baginda berkata : Kamu hendaklah menggunakan tanah yang bersih, kerana ia mencukupi untukmu..... di dalam riwayat lain Nabi saw menjumpai air dan memberinya kepada orang yang telah menjadi junub tersebut, dan berkata : pergilah siram ini keatas dirimu." [Hadith riwayat al-Bukhari #344 dan #348].
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...